Big Tech grijpen in op GameStop-achtige pompen

Wall Street, Big Tech grijpen in op GameStop-achtige pompen; Biden Admin ‚volgt‘ situatie

Chaos op de markt, aangewakkerd door een grote groep Reddit-handelaren, stuit op sterke tegenstand van Wall Street.

Wall Street wil voorkomen dat aandelen verhandeld worden als cryptocurrencies.

Een actieve op Reddit gebaseerde handelsgemeenschap zorgt ervoor dat meer aandelen zich gaan gedragen als karakteristieke volatiele cryptocurrencies te midden van een voortdurende campagne van monsterlijke short squeezes. Als reactie op het abnormale marktgedrag dreigen makelaars en andere Bitcoin Revolution financiële dienstverleners de handel af te sluiten om „het risico te beperken“.

De Wall Street Bets (WSB) handelsgemeenschap op Reddit, die zichzelf omschrijft als „alsof 4chan een Bloomberg Terminal heeft gevonden“, heeft chaos veroorzaakt op de traditionele markten nadat ze GameStop (GME) woensdagochtend in vijf dagen tijd met bijna 900% heeft opgepompt tot ongeveer $380. En de chaos verspreidt zich.

Andere zwaar gebackte aandelen zoals BlackBerry (BB) en AMC Entertainment (AMC) hebben de afgelopen weken driecijferige procentuele winsten gezien, omdat WSB-handelaren hun zinnen op deze bedrijven hebben gezet. Zelfs Eastman Kodak (KODK) schoot woensdag bijna 50% omhoog en handelde kortstondig in de buurt van $14, nadat de handel op dinsdag onder $9,50 was gesloten.

Short gaan is een gok dat de prijs van GameStop aandelen zal dalen

Andere bedrijven zoals Tootsie Roll (TR) en National Beverage Corp. (FIZZ) behoren ook tot de meest gedekte aandelen door hedgefondsen, volgens gegevens van CNBC, waardoor ze in de toekomst mogelijke WSB-kandidaten zijn.

De lange lijst van zorgen en problemen die deze onregelmatige marktactiviteit veroorzaakt, leidt onder meer tot zware financiële verliezen bij hedgefondsen zoals Melvin Capital, dat een grote shortpositie had op GameStop. Het fonds capituleerde uiteindelijk en sloot zijn positie dinsdag na het nemen van een „enorm verlies“, meldde CNBC.

De Reddit handelsgemeenschap juichte. Maar handelsdiensten reageren streng op de chaos.

Na een tweet over „ongekende volumes“ die „beperkte toegang kunnen veroorzaken“, beperkte TD Ameritrade eenvoudig de handel van klanten voor GameStop, AMC en andere effecten „in het belang van het beperken van risico’s voor ons bedrijf en onze klanten.“

Nasdaq CEO Adena Friedman vertelde CNBC donderdag dat haar bedrijf actief sociale media chatter controleert en de handel in aandelen zal stoppen als de inhoud die het ziet overeenkomt met „ongebruikelijke activiteit in aandelen“.

Bloomberg meldde dat Wells Fargo zijn adviseurs ook heeft verboden om aandelenaanbevelingen te doen voor GameStop en AMC Entertainment.

Ook regeringsfunctionarissen en regelgevende instanties houden de vinger aan de pols. Het economisch team van de regering-Biden houdt de situatie [GameStop] in de gaten“, vertelde perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis woensdagmiddag aan verslaggevers. De Securities and Exchange Commission (SEC) gaf woensdagavond ook een verklaring uit waarin ze zei dat ze „zich bewust is van en actief toezicht houdt op de voortdurende marktvolatiliteit in de optie- en aandelenmarkten“.

Sociale media accounts gebruikt door leden van de Reddit-groep zijn gesloten of beperkt. Discord heeft woensdagavond de server van de groep verbannen, ogenschijnlijk wegens haatzaaien, en beweert dat het meerdere waarschuwingen heeft gegeven aan de serverbeheerder „in de afgelopen paar maanden,“ volgens een verslag van The Verge.

Het epicentrum van de groep – r/wallstreetbets – werd rond dezelfde tijd omgeschakeld van openbaar naar invite-only, hoewel een woordvoerder van Reddit CoinDesk vertelde dat het bedrijf niet het initiatief heeft genomen voor de wijziging van de instellingen. De moderators van de groep deden dat wel, zei de woordvoerder; de mods bevestigden dit later, en de subreddit werd teruggeschakeld naar een openbare instelling.

In de tussentijd werd snel een nieuwe openbare Wall Street Bets-branded subreddit opgezet, en een zelfbenoemde splintergroep werd gevormd op de Telegram-berichtendienst, waaruit blijkt dat de gemeenschap vastbesloten is om te reorganiseren, ongeacht de druk van buitenaf.

Investeerders in cryptocurrency maken gebruik van de gekte om te wijzen op een potentieel universeel gebruik voor handel en financiële diensten die niet kunnen worden beperkt of onderworpen aan soortgelijke hardhandige acties. Galaxy Digital (GLXY) CEO Mike Novogratz zei op Twitter dat de afleveringen van de WSB „een enorme steun“ zijn voor gedecentraliseerde financiën. Maar of deze malafide handelaars enige interesse zullen tonen in op blockchain gebaseerde producten blijft een open vraag.